moving image by marquee html code
Η ερυθρολευκη ενημερωση σας αλλαξε διαδυκτιακη τοποθεσια. Καθημερινη ερυθρολευκη ενημερωση στο νεο και συγχρονο www.piraeusplanet.gr

Προσφατες δημοσιευσεις

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

FIFA-Ελληνες υφυπουργοι 5-0

FIFA-Ελληνες υφυπουργοι 5-0

Τέσσερις υφυπουργοί έχουν πάει πέντε φορές κόντρα με την ΦΙΦΑ για το αυτοδιοίκητο από το 1993, όμως έκαναν πάντα πίσω μπροστά στον εφιάλτη του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων - Αποφασισμένος για ρήξη δηλώνει τώρα και ο Κοντονής


Αποφασισμένος για ρήξη με την ΦΙΦΑ για το θέμα του αυτοδιοίκητου δηλώνει ο νέος υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, με όσα λέει στις συνεντεύξεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα σταματήσει ακόμα κι αν αποκλειστούν οι ελληνικοί σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ωστόσο, η… προϊστορία στις κόντρες για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ δεν ευνοεί τους Έλληνες πολιτικούς. Και συγκεκριμένα, τους υφυπουργούς αθλητισμού που αναγκάζονται κάθε φορά να κάνουν πίσω, έστω και την τελευταία στιγμή.
Το 1993 με Λιάνη
Η πρώτη φορά που υπήρξε τέτοια κόντρα ήταν το 1993, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστή τον τότε υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Λιάνη. Τότε, για έναν νόμο περί αθλητικών δικαστών, η ΕΠΟ ζήτησε βοήθεια από την ΦΙΦΑ.
Η παγκόσμια ομοσπονδία απείλησε την Ελλάδα με αποκλεισμό, μάλιστα ένα χρόνο πριν την συμμετοχή της εθνικής για πρώτη φορά σε παγκόσμιο  κύπελλο, το 1994 στις ΗΠΑ. Η απόφαση για… όπισθεν πάρθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που αναλογίστηκε το κόστος μιας  απόφασης αποκλεισμού.
Το 2001 με Φλωρίδη
Οκτώ χρόνια μετά ο Γιώργος Φλωρίδης ήταν ο δεύτερος που έκανε πίσω στην κόντρα με την ΕΠΟ και την ΦΙΦΑ, παίρνοντας πίσω τις παρεμβάσεις του, αφού ήταν και τότε διαφαινόμενος ο αποκλεισμός. Μάλιστα, υπέγραψε και συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την παγκόσμια ομοσπονδία.
Το 2004 και το 2006 με Ορφανό
Στα τρία πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ υπήρξαν δυο σκηνικά σύγκρουσης με την ΦΙΦΑ για το αυτοδιοίκητο, όλες με υφυπουργό αθλητισμού τον Γιώργο Ορφανό. Την πρώτη φορά, το 2004, η… διάσταση απόψεων έγινε λόγω μιας απόφασης του υφυπουργού να αυξηθεί το εκλογικό σώμα της ΕΠΟ και την δεύτερη, το 2006, για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να το αποσύρει μια μέρα πριν την ψήφιση από την Βουλή, έτσι ώστε η Ελλάδα να γλιτώσει τις κυρώσεις της ΦΙΦΑ. Το νομοσχέδιο εν τέλει ψηφίστηκε, αφού εξαιρέθηκε πρώτα η… ΕΠΟ.
Το 2012 με Γερουλάνο
Τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα Ελληνικών Κυβερνήσεων – ΦΙΦΑ, πάντα με νίκη της ΦΙΦΑ, ήταν αυτό με υφυπουργό τον Παύλο Γερουλάνο. Ήθελε να παρέμβει για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΕΠΟ προσέτρεξε στην ΦΙΦΑ, η παγκόσμια ομοσπονδία απείλησε με αποκλεισμό κι έτσι η κυβέρνηση έκανε πίσω.
Τώρα Κοντονής – ΦΙΦΑ
Ο Σταύρος Κοντονής, όπως ήδη αναφέραμε, δείχνει αποφασισμένος να πάει την κόντρα μέχρι τέλους. Πολλά θα διαφανούν, όμως, από την συνάντηση που θα έχει στην Νιόν σε μια εβδομάδα με στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Όπως και να έχει μέχρι τώρα, κι ενώ πολλοί υφυπουργοί είχαν κάνει λόγο για τέντωμα του σχοινιού, τελικά δεν το έσπασαν, έστω και στο παρά πέντε. Πάντα περνούσε της ΦΙΦΑ και πάντα οι ελληνικές ομάδες, σύλλογοι κι εθνικές, έπαιζαν στις διεθνείς διοργανώσεις. Θα δούμε, λοιπόν, αν αυτή τη φορά θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας ή αν θα υπάρξει κάποια εξαίρεση.

Ιδωμεν....

Δεν υπάρχουν σχόλια: