Αναυδοι έμειναν οι Ελληνες παράγοντες της UEFA κ. κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης και Πατρίκ Κομνηνός, πού παρίσταντο στη συνάντηση Πλατινί – Κοντονή στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, όταν άκουσαν τον υφυπουργό Αθλητισμού να αναφέρεται στα «κινέζικα τηλέφωνα» πού αναφέρονται στο πόρισμα Κορέα και αφορούν υλικό δικογραφίας, εν εξελίξει δικαστικής υπόθεσης.
Η αναφορά έγινε όταν ο Πλατινί θυμήθηκε τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γιώργο Σαρρή, για τον οποίο μίλησε με κολακευτικά σχόλια. Και ενώ στην ευμενέστατη κρίση συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι, ο κ. Κοντονής «πετάχτηκε» και είπε :
«Ναι, αλλά ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ μιλούσε με κινέζικο τηλέφωνο» !
Αυτό ήταν ένα από τα σημεία, το πιο αντιδεοντολογικό και – ίσως – απρεπές, πού διάνθισαν την συνάντηση.
Κατά τα άλλα, όλα εξελίχθηκαν όπως τα είχαμε περιγράψει στο προηγούμενο άρθρο μας. Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε γενικά και χωρίς λεπτομέρειες, στην πρόθεσή του να αντιμετωπίσει τη γηπεδική βία και να πατάξει τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ζητώντας τη βοήθεια του προέδρου της UEFA. Φυσικά, ο Πλατινί δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να διαφωνήσει, όπως και στο θέμα της αθλητικής Δικαιοσύνης, όπου και πάλι παρέπεμψε το θέμα της στελέχωσης των Πειθαρχικών Επιτροπών από τακτικούς δικαστές εν ενεργεία, σε συμφωνία Πολιτείας – ΕΠΟ.

«Δεν μας ενδιαφέρει αν θα αυτοαποκλειστείτε»

Το τρίτο σημείο πού έθεσε ο κ. Κοντονής, ήταν το εκλογικό σύστημα με το οποίο αναδεικνύεται η διοίκηση της ΕΠΟ. Εκεί, ο Μισέλ Πλατινί ήταν κάθετα αρνητικός : «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, ξεχάστε το», είπε. Σ’ αυτό το σημείο, ο κ. Κοντονής θέλησε να χρησιμοποιήσει το βαρύ του όπλο : «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο νομοθετώντας κατά την κρίση της. Ακόμα και αν αυτό προκαλέσει αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις»
Η απάντηση του Πλατινί, ήταν παγερή, αλλά και ξεκάθαρη : «Αυτό, είναι δικό σας πρόβλημα, εσωτερικό. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε ό,τι αποφασίσετε. Μόνο αν θέλετε, να μας ενημερώσετε εγκαίρως, προκειμένου να μην μας προκύψει διαδικαστικό πρόβλημα»
Ο κ. Κοντονής δεν επέμενε στην προσπάθειά του να το πάει στα άκρα, ζητώντας βοήθεια από FIFA και UEFA, με τεχνικά τους κλιμάκια, προκειμένου να εξεταστεί στην ουσία του το θέμα. Και δεσμεύτηκε, ότι μέχρι τις 30 Απριλίου ( τελική ημερομηνία ) θα έχουν παρθεί οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Εδώ όμως, επειδή όπως αποδεικνύεται οι γνώσεις του κ. Κοντονή γύρω από το διεθνές ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι είναι ατελείς και περιορισμένες, θα πρέπει να τονίσουμε μερικά πραγματάκια σχετικά με τα βασικά επακόλουθα πού θα μπορούσε να επιφέρει ένας αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από το διεθνές ποδόσφαιρο.

Ο αποκλεισμός είναι ΠΟΙΝΗ και όχι … υπ. Απόφαση

Κατ’ αρχήν, ένας τέτοιος αποκλεισμός δεν μπορεί να προέλθει από μία … υπουργική απόφαση ! Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε οποιαδήποτε ομάδα να βγεί και να αγωνισθεί στο εξωτερικό, μετέχοντας σε κάποια διοργάνωση. Το μόνο πού μπορεί να επιφέρει αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου ( και όχι απλά των ελληνικών ομάδων ), είναι μία ΠΟΙΝΗ πού θα επιβληθεί από τους διεθνείς φορείς, δηλαδή την UEFA ή τη FIFA !
Για να επιβληθεί αυτή η ποινή θα πρέπει να υπάρξει ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ του καταστατικού της FIFA, το οποίο θα είναι επακόλουθο ενδεχόμενης ανάμιξης της κυβέρνησης σε θέματα ποδοσφαίρου.
Εάν επιβληθεί μία τέτοια ποινή, οι επιπτώσεις θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και ίσως ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ από τον κ. Κοντονή. Και επειδή επικρατεί μία μάλλον ελαφριά και επιπόλαιη άποψη, ότι οι ελληνικές ομάδες θα τιμωρηθούν για λίγο, αλλά μετά θα … ξετιμωρηθούν μόλις ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, πρέπει να πούμε ότι η ποινή πού επιβάλλει η FIFA σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ΠΟΛΥΕΤΗΣ, πού μπορεί να φτάσει στον ΠΕΝΤΑΕΤΗ ή και ΕΞΑΕΤΗ αποκλεισμό ! Επομένως, υπολογισμοί πρόχειροι όπως το «θα βγούμε και θα ξαναμπούμε», είναι το λιγότερο αφελείς και προδίδουν απίστευτη άγνοια.

Η καταστροφή από ένα ενδεχόμενο αποκλεισμό

Πέραν αυτού, ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα σήμαινε :
* Οικονομικό μαρασμό για το άθλημα : Η ΕΠΟ είναι Ομοσπονδία αυτοχρηματοδοτούμενη. Τα έσοδά της, προέρχονται βασικά από προγράμματα της UEFA και από συμφωνίες με χορηγούς. Όλα αυτά, θα σταματήσουν, έσοδα δεν θα υπάρχουν, η ΕΠΟ θα κλείσει ( διότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει με διοίκηση μη εκλεγμένη από τις Ενώσεις ) και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα ακολουθήσει τη μοίρα του επαγγελματικού και θα βαρέσει διάλυση.
* Οι ξένοι παίκτες : Οι ξένοι παίκτες των οποίων τα συμβόλαια δεν έχουν λήξει, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στις ομάδες μέχρι να λήξουν τα συμβόλαιά τους. Από κεί και πέρα, όμως, δεν επιτρέπεται ούτε ανανέωση συμβολαίου με ελληνική ομάδα, ούτε βεβαίως και μεταγραφή ξένου. Ετσι, θα υπάρξει και απομόνωση στον τομέα των μεταγραφών, πού σημαίνει και απαξίωση του κλάδου, αύξηση της ανεργίας κ.α.
* Οι διαιτητές : Φυσικά, ο αποκλεισμός περιλαμβάνει και Ελληνες διαιτητές, παράγοντες, παρατηρητές, όπως και ποδοσφαιριστές. Οι ελληνικές ομάδες δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε να αγοράσουν, αλλά ούτε και να δώσουν ποδοσφαιριστές τους σε ξένες ομάδες.
Αυτές οι παραπάνω, είναι ολίγες από τις επιπτώσεις πού θα υπάρξουν, αν ο κ. Κοτονής θελήσει να υλοποιήσει την πρόθεσή του, επιδιώκοντας – όπως λέει – την … «πάταξη της βίας» ! Τώρα, το ποιά σχέση μπορεί να έχει η πάταξη της γηπεδικής βίας ( η οποία έχει ΣΑΦΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ στον ποδοσφαιρικό χώρο ) με το … εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, είναι κάτι πού μόνον ο κ. Κοντονής και οι ΓΝΩΣΤΟΙ συνομιλητές του γνωρίζουν.

Η απόφασή του θα είναι ανάλογη με τον πρωταθλητή

Ένα τελευταίο, πού νομίζω ότι μπορεί να δίνει πολλές απαντήσεις, σχετικά με τις ενέργειες του κ. Κοντονή.
Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, το τέλος των δραστηριοτήτων της επιτροπής πού θα αποφασίσει σχετικά με το περιεχόμενο του νέου νόμου, δικής του έμπνευσης, θα δοθεί στις 30 Απριλίου.
Δηλαδή, ημέρα πού θα έχει ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και θα έχει αναδειχθεί ο πρωταθλητής.
Εχω την εντύπωση ότι ΑΛΛΗ θα είναι η αντιμετώπιση του θέματος από τον κ. Κοντονή, αν πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και ΑΛΛΗ, εντελώς διαφορετική, στην περίπτωση πού το κατακτήσει ο Παναθηναϊκός !
Στη δεύτερη περίπτωση, άραγε, με Παναθηναϊκό στο Τσάμπιονς Λιγκ θα αποφασίσει ο κ. Κοντονής τον … αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων ; Θα έβαζα στοίχημα ό,τι έχω και δεν έχω, πως ΟΧΙ.
Συγνώμη, αλλά ο ίδιος ο υφυπουργός με τις ενέργειές του μου έδωσε το δικαίωμα να κάνω αυτές τις σκέψεις.