moving image by marquee html code
Η ερυθρολευκη ενημερωση σας αλλαξε διαδυκτιακη τοποθεσια. Καθημερινη ερυθρολευκη ενημερωση στο νεο και συγχρονο www.piraeusplanet.gr

Προσφατες δημοσιευσεις

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Κοντονής«Δεν είμαι αυτοκράτορας, κινδυνεύουν άνθρωποι…»

Κοντονής«Δεν είμαι αυτοκράτορας, κινδυνεύουν άνθρωποι…» 


Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής στη Nova για το νέο αθλητικό νόμο 
Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα της Nova ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.
 Το κυβερνητικό στέλεχος μίλησε για το νέο αθλητικό νομσχέδιο, αλλά και το συνολικό πλάνο για την καταπολέμηση της βίας στον ελληνικό αθλητισμό.

Σε ότι αφορά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ: «Θεωρώ ότι στη βάση της, η συζήτηση ήταν εποικοδομητική.
Τοποθετήθηκαν και τα 4 μέρη σε ουσιαστικά ζητήματα του νομοσχεδίου, αν και η ημερήσια διάταξη δεν ήταν αυτό το θέμα.
Η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ έθεσαν τους προβληματισμού τους.
 Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το αυτοδιοίκητο όπου υπάρχει, όμως ελληνική ένομη τάξη δεν αναγνωρίζει αυτόνομες καταστάσεις εντός των ασκούμενων πολιτικών.
 Άλλο αυτονομία, άλλο αυτοδιοίκηση.
 Το Σύνταγμα ελέγχεται και προστατεύεται από το κράτος.
Η μετουσίωση της συνταγματικής επιταγής λέει το κράτος να επεμβαίνει σε θέματα που αφορούν την κοινωνική υγεία και το ευ αγωνίζεσθαι.
Δεν είναι πρόθεση μας να μπούμε στο θέμα του αυτοδιοίκητου. Εξάλλου αυτό υπάρχει σε πολλούς φορείς.
Σε Δήμους, περιφέρειες, πανεπιστήμια. Το κράτος δεν θέλει να επέμβει στα της διοίκησης, όμως νομοθετεί.
Κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η Βουλή και η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσει κοινωνία, αθλητισμό, κοινωνική ειρήνη.».
 Σε ότι αφορά την έλλειψη νομοθετικής πρόβλεψης από το κράτος: «Μου έκανε αλγεινή εντύπωση ότι το κράτος σε ένα συγκεκριμένο τομέα της δημόσιας διοίκησης απείχε και δεν υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη για την παρουσία του και την θέσπιση μέτρων.
Όπου βλέπουμε παθογένειες, όπου υπάρχει θέμα διαπλοκής, όπου επιθυμούν να μένουν ανέλεγκτοι εμείς θα επεμβαίνουμε. Όταν κάποιοι μένουν ανέλεγκτοι τότε αυτή η κατάσταση εξελίσσεται σε παθογένεια.
Δεν πίστευα ποτέ ότι το κράτος που μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε ανώνυμη εταιρία που σχετίζεται με ξενοδοχεία ή τροφίμων και δεν είχε την δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμο σε μία ποδοσφαιρική εταιρία!».
 Αν η Κυβέρνηση είναι άτεγκτη στο νέο νομοσχέδιο: «Περιμένουμε τις νέες προτάσεις της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ.
 Όσον αφορά τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο οι απόψεις της Κυβέρνησης είναι αποκρυσταλλωμένες. Δεν αποκλείουμε πάντως κάποιος να εισφέρει στην συζήτηση που ανοίχθηκε πια με επίσημο τρόπο με την κατάθεση του νομοσχεδίου. Εμείς περιμένουμε όποιες εποικοδομητικές προτάσεις.».

 Για το αν οι διατάξεις στο νέο νομοσχέδιο προσβάλουν το αυτοδιοίκητο: 

«Δεν θεωρώ ότι οι διατάξεις στο παρόν σχέδιο νόμου προσβάλουν το αυτοδιοίκητο.
 Δεν έχουμε καταρχήν συμφωνίες, όμως μπορούμε να οδηγηθούμε σε τέτοιες σε ότι αφορά την εκλογή των οργάνων της ΕΠΟ και όλων των ομοσπονδιών.
Εμείς θέλουμε να υπάρχει καθεστώς απόλυτης διαφάνειας δημοκρατίας, ισονομίας.
Πρέπει να θεσπιστεί και νομοθετικά η διαδικασία εκλογής με βάση την απλή αναλογική, πως να διευρύνονται τα σώματα των εκλεκτόρων και πως θα λειτουργήσουν οι νέες διοικήσεις και με την παρουσία της αντιπολίτευσης.
Δεν γίνεται να μην υπάρχει αντιπολίτευση.
Στα όργανα διοίκησης αυτή παίζει και ένα ρόλο ελέγχου. Θέλουμε να υπάρχει έλεγχος από τα ίδια τα μέλη στον τρόπο που θα ασκηθεί διοίκηση από την πλειοψηφία.
Είναι ένα θέμα που συζητάμε.
Θέλουμε την διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινάμε ένα μαραθώνιο συζητήσεων και θα ακούσουμε όλες τις προτάσεις.
Σχετικά με την διάταξη για την στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων από τακτικούς δικαστές (όπως στο επαγγελματικό μπάσκετ), υπήρχε καταρχήν συμφωνία με τις διοργανώτριες αρχές.
Αν έχουν παρατηρήσεις, εμείς θα τα ακούσουμε και αν είναι προς θετική κατεύθυνση θα το τροποποιήσουμε».
 Για τον στόχο της Κυβέρνησης σε ότι αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο:
«Πρέπει να αποφασίσουμε όλοι με γνώμονα το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Πως θα το κάνουμε αξιόπιστο ή για την ακρίβεια περισσότερο αξιόπιστο στους Έλληνες φιλάθλους. Να μην συζητάμε κάθε βράδυ Κυριακής για ένα ανθρώπινο λάθος και να το εντάσσουμε σε επίπεδο δόλου, αλλά για ένα αγώνα.
Αυτά τα μέτρα που έχουμε κατά νου νομίζουμε ότι βοηθάνε στην διαφάνεια, την αξιοπιστία ώστε να αφήσει ο Έλληνας φίλαθλος την καχυποψία να δει με άλλο μάτι το ελληνικό ποδόσφαιρο.».

Σε ότι αφορά την πεποίθηση ότι με το νέο νομοσχέδιο ο Υφυπουργός μετατρέπεται σε Αυτοκράτορα: 
 «Είναι μία άδικη κριτική, διότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι ο Υπουργός όχι μόνο δεν γίνεται αυτοκράτορας, αλλά αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη σε ένα σημείο που η βία είχε κατακλύσει τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών.
Είχαμε ένα νεκρό φέτος από επεισόδια στα γήπεδα. Υπάρχουν παιδιά, νέοι άνθρωποι που καταστρέφονται και καταστρέφουν από τον κύκλο βίας.
Πρέπει αυτό να σταματήσει. Ο Υφυπουργός δεν έχει πρόθεση να κυβερνήσει -άλλωστε οι Υφυπουργοί αλλάζουν- το θέμα είναι να αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη.
Η κυβέρνηση δίνει στην δημοσιότητα τα πρώτα μέτρα και παίρνει την ευθύνη, όχι απλά να τα ψηφήσει, αλλά να τα εφαρμόσει. Αυτά τα μέτρα δεν ήρθαν να μπουν στο κάδρο αλλά να εφαρμοστούν .
Σε βάθος χρόνου στόχος μας είναι να πατάξουμε την βία και αυτό θα γίνει αν εφαρμοστεί ο νόμος.». Για το θέμα των υπολοίπων αθλημάτων σε ότι αφορά το νομοσχέδιο:
«Από ότι βλέπετε το νομοσχέδιο δεν αφορά το ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα την βία στους αγωνιστικούς χώρους.
Εμείς θα είμαστε αταλάντευτοι στην εφαρμογή του νόμου. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Στους φιλάθλους και κατά δεύτερον στους παράγοντες και τους ιδιοκτήτες. Από την κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί κανείς τίποτα εφόσον σέβεται και εφαρμόζει τον νόμο γιατί θα υπάρχει ισονομία.». Για τα επεισόδια που έγιναν στον τελικό κυπέλλου του χάντμπολ και για αυτά που αποφεύχθηκαν στον τελικό βόλεϊ γυναικών: «Εντοπίζουμε κάποια λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Οι ίδιες οι ομοσπονδίες πρέπει να βάλουν στο μυαλό τους ότι δεν μπορεί να γίνεται ένας τελικός στην έδρα ενός από τους δύο αντιπάλους.
Δεν μπορούν να αποφασίζουν, χωρίς να ζητάνε μία ακόμα γνώμη για τον τρόπο διάθεσης εισιτηρίων. Για να επέμβει ο εκάστοτε Υπουργός πρέπει να έχει εισήγηση της ελληνικής αστυνομίας και της ΔΕΑΒ, οι οποίες θα πρέπει να προτείνουν κάτι.
Αυτές δεν είχαν προτείνει τίποτα για τον τελικό χάντμπολ. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι είχε διαμορφωθεί ήδη μία κατάσταση.
Τι να απαγορεύαμε δηλαδή;
Την μετακίνηση οπαδών της ΑΕΚ;
Μα ο τελικός θα γινόταν στην έδρα του ΠΑΟΚ. Θα γινόταν ο τελικός μόνο με οπαδούς του ΠΑΟΚ; Δεν θα ήταν ισόνομο.
 Ακόμα και αν υπήρχε εισήγηση δηλαδή, θα ήταν πολύ δύσκολο να παρθεί μία απόφαση διαφορετική από αυτή που η ομοσπονδία είχε προκρίνει.».

 Για τον πιθανό αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη:

 «Αν η απαγόρευση επηρεάσει την καταπολέμηση της βίας, και η καταπολέμηση της βίας είναι θέμα ευθύνης του ελληνικού κράτους, τότε είναι διοικητικό μέτρο. Εγώ ζήτησα από την ΕΠΟ να εναρμονιστεί το πειθαρχικό δίκαιο με εκείνο της UEFA.
Ζητήσαμε να εναρμονιστεί με το πλαίσιο των διεθνών ομοσπονδιών. Δεν υπάρχει όμως πραγματική απειλή τιμωρίας.
Αν το πάρουμε αυτό το μέτρο κι απεύχομαι να φτάσουμε εκεί, τότε ευκόλως συμπεραίνει κανείς ότι αποτύχαμε.
Αυτό το μέτρο εντάσσεται στο μέτωπο της καταπολέμησης της βίας. Από τη στιγμή που το αναφέρουμε στο νόμο και ψηφιστεί, θα είναι ένα μέτρο το οποίο θα βρίσκεται στη φαρέτρα της ελληνικής Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της βίας.

 Για την απόφαση για να γίνουν οι αγώνες της Super League κεκλεισμένων των θυρών: 

 «Ήταν ένα μέτρο που απευθυνόταν σε όλα τα γήπεδα της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας και δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν εξαιρέσεις. Αυτό το ποδόσφαιρο το έχουν κατασκευάσει όλοι είτε γίνονται στα γήπεδά τους είτε όχι. Συμμετέχουν στην διαμόρφωση του πλαισίου.». Για τα πρόστιμα που θα επιβάλλει στους παραβάτες:
«Ο Υφυπουργός ως φορέας πολιτικής εξουσίας θα επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα όπου υπάρχουν παθογένειες.
Άλλο τα διοικητικά πρόστιμα όμως και άλλο οι πειθαρχικές ποινές, όπως η αφαίρεση βαθμών.
Το κράτος αναλαμβάνει την διοικητική εποπτεία του ποδοσφαίρου.
Αν υπήρχαν ποινές πειθαρχικού επιπέδου, τότε βεβαίως, θα λέγαμε ότι υπάρχει θέμα παρέμβασης.
 Ωστόσο μας δίνεται η δυνατότητα να κλείσουμε τα γήπεδα, ακόμα και να διακόψουμε το πρωτάθλημα να υπάρχουν οριακές καταστάσεις που απειλούν την δημόσια ειρήνη.
Τι θα κάνουμε δηλαδή σε μία τέτοια περίπτωση; Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;
Σε ότι αφορά τα πρόστιμα, το διοικητικό μας δίκαιο διαπερνάται από την αρχή της αναλογικότητας. Αν ο Υφυπουργός για μία κροτίδα βάλει πρόστιμο 20 εκατομμύρια, τότε παραβιάζεται η συνταγματική αρχή. Πρέπει να βρίσκεται σε μία αναλογία αδικήματος και προστίμου.
Διαφορετικά οποιοσδήποτε μπορεί να προσφεύγει στα διοικητικά δικαστήρια και αυτό ακυρώνεται, διότι είναι προδήλως άσχετο με το αδίκημα». Για τα κίνητρα της λήψης των μέτρων: «Η παρούσα κυβέρνηση επειδή αντλεί την δύναμη της από τα λαϊκά στρώματα ενδιαφέρεται κυρίως για αυτά τα παιδιά που ψάχνουν μία φτηνή διασκέδαση, όπως είναι το ποδόσφαιρο.
 Δεν γίνεται αυτά τα παιδιά να πέφτουν θύματα της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της βίας. Θέλω να ξέρω ότι θα γυρίσουν σπίτι τους και δεν θα βρεθούν στο αυτόφωρο ή το νεκροτομείο., Η ματιά μας είναι στην κοινωνία.» Για το θέμα της καταλληλότητας των γηπέδων:
 «Αυτή τη στιγμή μόνο 5 γήπεδα έχουν το σύστημα με κάμερες, αλλά κι αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με ένα κεντρικό τερματικό που θα μπορούν να παρακολουθεί τι γίνεται σε αυτά. Το σύστημα για να λειτουργήσει πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα κάμερες και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τις κάμερες τις χειρίζεται η αστυνομία και το εισιτήριο με ένα τερματικό στο Υπουργείο οικονομικών.
Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο πατάμε την φοροδιαφυγή, γιατί το κράτος θα ξέρει ποιός είναι σε κάθε γήπεδο και που κάθεται. Δώσαμε για αυτό το σύστημα πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ και μόλις αναλάβαμε, διαπιστώσαμε πως αλλού είχαν εγκατασταθεί, αλλού είχανε μπει λειψά και αλλού καθόλου! Με άλλα λόγια ας πληρώνει το κράτος κι όταν είναι περί φοροδιαφυγής ας πληρώνει ο κόσμος με τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή την λογική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: