moving image by marquee html code
Η ερυθρολευκη ενημερωση σας αλλαξε διαδυκτιακη τοποθεσια. Καθημερινη ερυθρολευκη ενημερωση στο νεο και συγχρονο www.piraeusplanet.gr

Προσφατες δημοσιευσεις

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

«Υποψιες» για εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον Διεθνη στίβο


«Υποψιες» για εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον Διεθνη στίβο

Νέες «σκιές» στο στίβο
 Για εκτεταμένη απάτη κάνει λόγο έκθεση από ένα μεγάλο δείγμα ελέγχων ντόπινγκ σε αγώνες στίβου της περιόδου 2001-2012.
 Δείτε τα σοκαριστικά στοιχεία.
Οι εποχής που η ευγενής άμιλλα και το fair play χαρακτήριζαν τον κλασικό αθλητισμό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί εδώ και πολλά χρόνια κι αυτό είναι γνωστό σε όλους.
Όμως τα νέα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια από τη «διαρροή» μιας έκθεσης εξετάσεων ντόπινγκ σε αθλητές του στίβου και τα οποία δημοσιοποιούνται σήμερα από τους Sunday Times και το γερμανικό ARD/WRD είναι σοκαριστικά.
Τα δύο έγκυρα Μέσα απέκτησαν πρόσβαση στα αποτελέσματα 12.000 αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν 5.000 αθλητές και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως υπάρχει εκτεταμένος βαθμός χρήσης απαγορευμένων ουσιών ή υποψίας τέτοιας.

Όπως αποκαλύπτεται, το 1/3 των μεταλλίων (συνολικά 146, εκ των οποίων 55 χρυσά) σε αγώνες αντοχής Ολυμπιακών Αγώνων και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Στίβου μεταξύ του 2001 και του 2012 είχαν κατακτηθεί από αθλητές που είχαν «ύποπτα» αποτελέσματα στις εξετάσεις ντόπινγκ που υποβλήθηκαν, χωρίς ωστόσο κανένας εξ αυτών να χάσει το μετάλλιό του.

Παράλληλα, περισσότεροι από 800 αθλητές, ένας στους επτά όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, έχουν υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις ντόπινγκ, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν πολύ πιθανή χρήση απαγορευμένης ουσίας ή χαρακτηρίζονται τουλάχιστον αφύσικα. Μάλιστα τέτοια αποτελέσματα είχαν δέκα αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Η Ρωσία είναι η πιο… ύποπτη χώρα, καθώς το 80% των μεταλλίων της ήρθαν από αθλητές, που είχαν τέτοια περίεργα αποτελέσματα στο ντόπινγκ κοντρόλ, ενώ 12 τέτοια μετάλλια πανηγύρισε η Κένυα.

Σημειώνεται πως μεταξύ των αθλητών με «ύποπτα» δείγματα ΔΕΝ είναι κορυφαίοι αθλητές όπως ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ ή Βρετανός δρομέας αποστάσεων ο Μο Φάρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, αρκετοί αθλητές κάνουν χρήση μετάγγισης αίματος ή λαμβάνουν μικρές δόσεις ερυθροποιητίνης, προκειμένου να αυξήσουν τις επιδόσεις τους. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών δεν έχουν σταθεί ικανά να θεωρηθούν ατράνταχτα στοιχεία, ώστε να επιφέρουν κυρώσεις στους «ύποπτους» αθλητές, ωστόσο δείχνουν ξεκάθαρα πως αρκετοί χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να φτάσουν σε αθλητικές επιτυχίες.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσει τη νέα διοίκηση της IAAF. Η παγκόσμια ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού θα πρέπει να εκλέξει νέο πρόεδρο σε δύο εβδομάδες και ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε είναι ο επικρατέστερος, στη «μάχη» με τον τσάρο των αιθέρων, Σεργκέι Μπούμπκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: