moving image by marquee html code
Η ερυθρολευκη ενημερωση σας αλλαξε διαδυκτιακη τοποθεσια. Καθημερινη ερυθρολευκη ενημερωση στο νεο και συγχρονο www.piraeusplanet.gr

Προσφατες δημοσιευσεις

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η κληρωση και τα προφιλ των αντιπαλων της Εθνικης μας ομαδας

Η κληρωση και τα προφιλ των αντιπαλων της Εθνικης μας ομαδας

Καλή είναι η κλήρωση της Εθνικής μας ομάδας στο δρόμο για το Μουντιάλ του 2018, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι από τους ομίλους τα απευθείας εισιτήρια παίρνουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση και τα υπόλοιπα εισιτήρια θα παιχτούν σε αγώνες μπαράζ μεταξύ των 8 καλύτερων δεύτερων ομάδων των εννέα ομίλων.
Αυτό σημαίνει ότι ένας δεύτερος δεν θα παίξει καθόλου μπαράζ.
H ουσία, βεβαίως, δεν είναι τόσο το μέγεθος των αντιπάλων μας, με μια μικρή εξαίρεση το... παραδοσιακό Βέλγιο, αλλά να έχει συνέλθει η Εθνική μας ομάδα από τις φουρτούνες και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί αυτό τον καιρό στις τάξεις της. 

 Ας δουμε τα προφιλ των αντιπαλων της Εθνικης μας

Καταρχήν, το Βέλγιο.
 Η πιο επικίνδυνη ομάδα του ομίλου, με το ταλέντο να ξεχειλίζει και τους παικταράδες του να δημιουργούν ένα top class σύνολο.

Αναλυτικά το προφίλ του Βελγίου



Το Βέλγιο βγήκε από την δεκαετή του ποδοσφαιρική απομόνωση (2002-2012) κι έβγαλε μία θαυματουργή παρέα υπερταλαντούχων παικτών που ανέβασαν τους «κόκκινους διαβόλους» στο νούμερο 3 της κατάταξης της ΦΙΦΑ

Το Μάρτιο του 2010 έσπαγαν κάθε ρεκόρ ακυβερνησίας, αφού συμπλήρωναν κοντά δύο χρόνια χωρίς κυβέρνηση. Το Βέλγιο έμοιαζε αιχμάλωτο στις αντιθέσεις Φλαμανδών και Βαλώνων, κάτι που μεταφερόταν σε όλες τις εθνικές ομάδες όλων των ομαδικών σπορ της χώρας. Μία ομάδα με διψήφιο αριθμό παικτών που έκαναν μεταγραφές άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, αδυνατούσε να κερδίσει… χωριά και οι Βέλγοι την δεκαετία 2002-2012 την έβγαλαν παρακολουθώντας τις μεγάλες διοργανώσεις από τον… καναπέ.

Αίφνης όλα άλλαξαν. Οι Βέλγοι σοβαρεύτηκαν. Ο Μαρκ Βίλμοτς βρήκε την απαιτούμενη… κόλλα για να φτιάξει τις σχέσεις στα διχασμένα αποδυτήρια και πλέον οι Βέλγοι που δεν αφήνουν ταλέντο να πέσει χάμω αποτελούν βαριά βιομηχανία παραγωγής ταλέντου. Πιθανώς την μεγαλύτερη αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, με τα προϊόντα τους να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τοπ ομάδες της Ευρώπης.

Η «ευλογημένη» αυτή γενιά των «κόκκινων διαβόλων» έχει καταφέρει να συσπειρώσει ολόκληρη την χώρα που βλέπει για πρώτη φορά την Εθνική τους να ανεβαίνει στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης της ΦΙΦΑ και να έχει ξεκάθαρα πλέον ως στόχο την κατάκτηση ενός Euro ή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου! Στο πρόσφατο Μουντιάλ, οι Βέλγοι τα… έκαναν πάνω τους στον προημιτελικό με την Αργεντινή (1-0), όμως κι αυτό ήταν κομμάτι της διδακτικής διαδικασίας μέχρι την ωρίμανση. Το ρόστερ τους ζαλίζει.

Ο προπονητής: Από το 2002 ως το 2012 ταλαιπωρήθηκαν πολύ με το θέμα προπονητή, αφού κανείς δεν μπορούσε να ενώσει Φλαμανδούς και Βαλώνους, με τα αποδυτήρια να είναι διχασμένα. Σε αυτό το διάστημα το Βέλγιο άλλαξε 5 προπονητές (Αντουενίς, Βαντερέικεν, Βερκότερεν, Άντβοκαατ, Λέεκενς), μέχρι που οι Βέλγοι βρήκαν την υγειά τους με τον (ισορροπιστή) Μαρκ Βίλμοτς, ο οποίος ανέλαβε το 2012 και έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2018, εκτοξεύοντας τους «κόκκινους διαβόλους» στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης της ΦΙΦΑ.

Το αστέρι: Το αστέρι; ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ; Τι να πρωτοπιάσεις; Τον Αζάρ; Τον Ντε Μπρόινε; Τον Μπεντεκέ; Τον Λουκακού; Τον Μιραλάς; Που να τους χτυπήσεις; Στην άμυνα με Κομπανί, Βερτόνχεν, Αλντερβάιρελντ; Πως να βάλεις γκολ στον Κουρτουά; Πως να τα βάλεις στο κέντρο με τα… θεριά τύπου Φελαϊνί, Βίτσελ ή Ντεμπελέ; Ποιον να πιάσεις και ποιον να αφήσεις; Χαμός; Μόνη ευχή όταν παίζεις μαζί τους, να προσέχουν τα πόδια τους οι σταρ τους…

Τι κάνει στα προκριματικά: Βλέπει την πλάτη της Ουαλίας μετά από 6 αγωνιστικές, απέχοντας τρεις βαθμούς από την κορυφή, σε όμιλο που έχει ακόμα Ισραήλ, Κύπρο, Βοσνία και Ανδόρρα. Έχοντας τους Ουαλούς στις Βρυξέλλες, λογικά θα τους προσπεράσει και θα πάρει άνετα το εισιτήριο για το Euro της Γαλλίας.
Κατά δεύτερον, η Βοσνία.
 Η ομάδα που αντιμετώπισε την Ελλάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014 και κατάφερε επιτέλους να προκριθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Αναλυτικά το προφίλ της Βοσνίας 


Είχε καταντήσει κάτι σαν ιστορία… λούζερς. Δύο φορές απέτυχαν –απέναντι στην Πορτογαλία- στα μπαράζ να προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και στο Euro του 2012. Και ύστερα; Ύστερα ήρθε η… Ελλάδα! Η Βοσνία βρήκε την Εθνική μας μπόσικη προ διετίας και πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στη βραχύβια ιστορία της αφού την έστειλε για παρθενική φορά στα τελικά του Μουντιάλ.

Μπορεί η απειρία τους να φάνηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά πολλοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για μια εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών που θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Προς στιγμήν κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, μια και η διαδρομή στα προκριματικά του Euro ’16 είναι στρωμένη με αγκάθια εξαιτίας κυρίως… αυτογκόλ των Βόσνιων.

Το ταλέντο συνεχίζει να υπάρχει εν αφθονία. Πλέον, όμως, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν από όλους στη Βοσνία, μια και ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα. Η «καυτή» έδρα που δημιουργούν οι Βόσνιοι δεν αρκεί από μόνη της για να έρθουν σερί επιτυχίες που θα κρατήσουν ψηλά –ποδοσφαιρικά- τη σημαία της χώρας. Μπορεί να είναι καλός οιωνός γι’ αυτούς ότι βρίσκουν ξανά μπροστά τους την Ελλάδα…

Ο προπονητής
Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς

Μια δόξα του ποδοσφαιρικού παρελθόντος επιστράτευσαν οι Βόσνιοι τον περασμένο Ιανουάριο για να διαδεχθεί τον Σαφέτ Σούσιτς. Ο 55χρονος Μπαζντάρεβιτς δεν έχει δρέψει ιδιαίτερες δάφνες ως προπονητής πέραν του προβιβασμού της Ιστρ στην πρώτη κατηγορία Γαλλίας. Στον πάγκο της Βοσνίας έχει καθίσει μόλις σε τρία παιχνίδια, μετρώντας δύο νίκες και μια ισοπαλία. Την Ελλάδα θα τη θυμάται με «πικρές» αναμνήσεις αφού ήταν μέλος της ομάδας που νίκησαν οι διεθνείς μας το 1996 με 3-0 στην πρώτη αναμέτρηση των δύο χωρών.

Το αστέρι
Εντβιν Ντζέκο

Ο 29χρονος επιθετικός αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Βόσνιους. Το ένιωσε στο πετσί της η Ελλάδα στο καθοριστικό παιχνίδι της 22ας Μαρτίου 2013 όταν ο Ντζέκο σκόραρε δις στην επικράτηση με 3-1 της Βοσνίας, η οποία ουσιαστικά την έστειλε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 και την Εθνική μας στα μπαράζ. 42 γκολ σε 72 συμμετοχές με το εθνόσημο προφανώς μαρτυρούν ότι ο Ντζέκο είναι το Α και το Ω στη γραμμή κρούσης των Βόσνιων. Η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν πιθανώς η χειρότερη για τον Βόσνιο αφού έχασε τη θέση του βασικού στη Μάντσεστερ Σίτι και έκλεισε την περίοδο με μόλις τέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα. Μην γελιέστε: στην Εθνική Βοσνίας παρέμεινε το ίδιο παραγωγικός.

Τι κάνει στα προκριματικά

Σε σαράντα ημέρες περίπου θα ξέρει η Βοσνία εάν θα μπει σε τροχιά πρόκρισης ή θα μείνει να διεκδικεί ασθμαίνοντας την είσοδο στα μπαράζ. Προς στιγμήν μετά από έξι αγώνες στον όμιλο είναι δεύτερη από το τέλος! Ουσιαστικά τη… στοιχειώνει η εντός έδρας ήττα από την Κύπρο με 2-1 στην πρεμιέρα του ομίλου αλλά και η «βαριά» ήττα στο Ισραήλ με 3-0. Κατά αναδείχθηκε ισόπαλη με την Ουαλία εκτός και το Βέλγιο εντός έδρας (είναι οι δύο ομάδες που προπορεύονται στον όμιλο) και επικράτησε Ανδόρας εκτός και Ισραήλ εντός έδρας. Η Βοσνία έχει 8 βαθμούς και είναι πίσω από Ισραήλ, Κύπρο που έχουν 9, Βέλγιο που έχει 11 και Ουαλία με 14. Στις 3 Σεπτεμβρίου ταξιδεύει στο Βέλγιο. Οτιδήποτε πλην νίκης το αφήνει εκτός απευθείας πρόκρισης.

Από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας, η Κύπρος. Επικίνδυνη τόσο αγωνιστικά (κυνηγάει με μεγαλύτερες αξιώσεις από ποτέ την συμμετοχή της στο Euro) όσο και σε επίπεδο... ιδιαίτερων συνθηκών αφού τα παιχνίδια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν γίνεται να μην επηρεάζονται από τις συγγενικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Αναλυτικά το προφίλ της  Κυπρου


Η γειτονική και φιλική Κύπρος, μια εκ των τεσσάρων αντιπάλων της Εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2018, είναι μια ομάδα που ως γνωστόν δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. 

Θεωρητικά, η τεράστια διαφορά εμπειρίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα έπρεπε να κάνει την τελευταία μια πολύ εύκολη αντίπαλο για την Εθνική, ωστόσο είναι δεδομένο πως οι ιδιαιτερότητες ανάμεσα στις δυο χώρες κάνουν εκ των προτέρων περίπλοκα τα δύο ματς.

Το όνειρο της συμμετοχής σε μια μεγάλη διοργάνωση για την ώρα παραμένει ανεκπλήρωτο στην Κύπρο. Όμως η αύξηση των ομάδων του Euro 2016 της δίνει την ιστορική ευκαιρία να διεκδικήσει την παρουσία της στα γήπεδα της Γαλλίας το επόμενο καλοκαίρι και για την ώρα την κυνηγάει με μεγάλες αξιώσεις και πολλές σοβαρές πιθανότητες την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Ο προπονητής: Ο 47χρονος Πάμπος Χριστοδούλου είναι επαγγελματίας προπονητής για λιγότερο από δέκα χρόνια. Τόσο σαν ποδοσφαιριστής όσο και σαν προπονητής έχει καριέρα μόνο εντός Κύπρου. Έχει κάτσει στον πάγκο της Δόξας Κατωκοπιάς, του Ολυμπιακού Λευκωσίας (ομάδων στις οποίες υπήρξε και ποδοσφαιριστής), της ΑΕ Λεμεσού και της Ανόρθωσης. Στην Εθνική Κύπρου βρίσκεται από τις 9 Ιανουαρίου του 2014 εν μέσων των προκριματικών για το Euro του 2016.

Το αστέρι: 
Ο 26χρονος Δημήτρης Χριστοφή, που τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζεται στην ελβετική Σιόν είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Εθνική ομάδα της Κύπρου.
Αγωνίζεται ως μεσοεπιθετικός και έκανε όνομα στην Ομόνοια, την φανέλα της οποίας φόρεσε για πέντε χρόνια (από το 2008 μέχρι το 2013).
Το 2008 η Ομόνοια είχε σπαταλήσει 850.000 ευρώ για να αγοράσει από την Ένωση Παραλιμνίου στην οποία αγωνιζόταν ο 19χρονος τότε Χριστοφή και του είχε προσφέρει 150.000 ευρώ σαν ετήσιες απολαβές.
Τα ποσά αυτά ήταν εντυπωσιακά για τα δεδομένα της Κύπρου και η Ομόνοια, με την απόκτησή του, κέρδισε τους άλλες δυο μεγάλες ομάδες του κυπριακού ποδοσφαίρου, την Ανόρθωση και τον ΑΠΟΕΛ, που επίσης διεκδικούσαν την υπογραφή του.
Στην Εθνική Κύπρου, ο Χριστοφή έχει μόνιμη παρουσία από το 2008.

Τι έχει κάνει στα προκριματικά: Στα προκριματικά για το Euro της Γαλλίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Κύπρος για την ώρα βρίσκεται στην τέταρτη θέση του ομίλου της με εννιά βαθμούς, όσους έχει και το Ισραήλ με το οποίο διεκδικεί την συμμετοχή στα μπαράζ.
Μέχρι στιγμής, σε τρεις αγώνες έχει τρεις νίκες και τρεις ήττες σε έξι αγώνες και τέσσερις αγωνιστικές πριν την λήξη της προκριματικής φάσης απέχει πέντε βαθμούς από την πρωτοπόρο του ομίλου, Ουαλία.

Τέλος, η Εσθονία.
 Μάλλον η πιο αδύναμη από όλες τις αντιπάλους της Εθνικής για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Μια ομάδα που μόνο φόβητρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου, μπορεί να πεις κανείς με σιγουριά πως πρόκειται για έναν αντίπαλο, που για μια σοβαρή Εθνική, πρέπει να θεωρείται εύκολος.

Μόνο... φόβητρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η Εσθονία, μία εκ των αντιπάλων της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας! Είναι μαχητική, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων. 

Η Εσθονία βρίσκεται στην 82η θέση στην ειδική βαθμολογία της FIFA (κέρδισε εννέα θέσεις στην τελευταία αξιολόγηση) και έχει κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει μία ομάδα που είναι στα... μέτρα της Εθνικής! Από τότε που... κέρδισε την ελευθερία από τη Σοβιετική Ένωση δεν έχει δώσει το «παρών» σε μεγάλη διοργάνωση και δεν μπορεί να «τρομάξει» την Ελλάδα, αλλά θα σε... τιμωρήσει αν την υποτιμήσεις! Παίζει πολύ «σφιχτά», χτυπάει στις αντεπιθέσεις και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Τι κάνει στα προκριματικά

Στα προκριματικά του Euro2016 η Εσθονία πραγματοποιεί μία ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία! Συμμετέχει στον πέμπτο όμιλο και βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πάνω από Σαν Μαρίνο και Λιθουανία και σε απόσταση... αναπνοής από την τρίτη Σλοβενία, κάτι που σημαίνει ότι ελπίζει (ακόμα) για μία θέση στα μπαράζ!

Σε έξι παιχνίδια έχει δύο νίκες απέναντι Σλοβενία (1-0) και Σαν Μαρίνο (2-0), μία ισοπαλία στο Σαν Μαρίνο (0-0) και τρεις ήττες από Λιθουανία (1-0), Αγγλία (1-0) και Ελβετία (3-0).

Το εντυπωσιακό με τους Εσθονούς είναι ότι όλα τα παιχνίδια τους ως τώρα στα προκριματικά είναι... no goal!

Προπονητής
Μάγκνους Πέρσον

Ο Σουηδός Μάγκνους Πέρσον κλωτσούσε το... τόπι ως τα 27. Έπαιζε ως μέσος και αγωνίστηκε σε Μπρομαποϊκάρνα, Τζουργκάντεν, Μπράντοφορντ και Γκέτεμποργκ. Το 2003 κρέμασε τα παπούτσια του, το 2004 έβαλε... κοστούμι και ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής. Από τον Δεκέμβριο του 2013 βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Εσθονίας με απολογισμό σε 18 ματς 6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες.

Το αστέρι

Ράγκναρ Κλάβαν

Σε μία εθνική ομάδα γεμάτη ποδοσφαιριστές άγνωστους στο... ευρύ κοινό, ο Ράγκναρ Κλάβαν ξεχωρίζει σαν τη... μύγα μέσα στο γάλα. Ο 29χρονος στόπερ (μπορεί να παίξει και ως αριστερός μπακ) αγωνίζεται στην Άουγκσμπουργκ και για την ακρίβεια είναι βασικός και αναντικατάστατος. Την προηγούμενη σεζόν «μέτρησε» 34 συμμετοχές, όλες στην αρχική ενδεκάδα και μάλιστα δεν έγινε αλλαγή ούτε σε ένα ματς! Φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο από 2003, είναι ο αρχηγός της και έχει 103 συμμετοχές με 3 γκολ!

Αναλυτικά οι όμιλοι της ευρωπαϊκής ζώνης
 
1ος ΟΜΙΛΟΣ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΣΟΥΗΔΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

2ος ΟΜΙΛΟΣ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΕΛΒΕΤΙΑ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
ΦΑΡΟΕ
ΛΕΤΟΝΙΑ
ΑΝΔΟΡΑ

3ος ΟΜΙΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΤΣΕΧΙΑ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ

4ος ΟΜΙΛΟΣ
ΟΥΑΛΙΑ
ΑΥΣΤΡΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ

5ος ΟΜΙΛΟΣ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΔΑΝΙΑ
ΠΟΛΩΝΙΑ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
ΑΡΜΕΝΙΑ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

6ος ΟΜΙΛΟΣ
ΑΓΓΛΙΑ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
ΣΚΩΤΙΑ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
ΜΑΛΤΑ

7ος ΟΜΙΛΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΑΛΒΑΝΙΑ
ΙΣΡΑΗΛ
F.Y.R.O.M
ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ

8ος ΟΜΙΛΟΣ
ΒΕΛΓΙΟ
ΒΟΣΝΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΣΘΟΝΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ

9ος ΟΜΙΛΟΣ
ΚΡΟΑΤΙΑ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: