moving image by marquee html code
Η ερυθρολευκη ενημερωση σας αλλαξε διαδυκτιακη τοποθεσια. Καθημερινη ερυθρολευκη ενημερωση στο νεο και συγχρονο www.piraeusplanet.gr

Προσφατες δημοσιευσεις

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Θεόδωρος Γιαννίκος:«Υπάρχει μέλος της ΑΕΚ που συμμετέχει στον ΟΠΑΠ»

Θεόδωρος Γιαννίκος:«Υπάρχει μέλος της ΑΕΚ που συμμετέχει στον ΟΠΑΠ»

«Υπάρχει μέλος της ΑΕΚ που συμμετέχει στον ΟΠΑΠ»
Ο αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Θεόδωρος Γιαννίκος μίλησε στον Sport24 Radiο για την απόφαση της ΕΕΑ να τεθεί εκτός του κουπονιού του ΟΠΑΠ η ΑΕΚ, μετά από καταγγελία των Πειραιωτών για ασυμβίβαστο.
Ακόμα, ανέφερε ότι υπήρχε εκπροσώπηση μέλους του ΔΣ του ΟΠΑΠ σε μία αθλητική ανώνυμη εταιρία.
 «Φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά άνθρωπο από την διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ..
Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Θοδωρής Γιαννίκος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό…

Ο Ολυμπιακός είναι αυτός που έκανε την καταγγελία στην ΕΕΑ και νοιώθει δικαιωμένος για αυτή την εξέλιξη. Έτσι δεν είναι;
«Δεν είναι θέμα δικαίωσης, πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να νοιώθει κανείς είναι ότι κάποια πράγματα πρέπει να στηρίζονται σε μια σωστή διάσταση, ειδικά όταν αφορά για ένα οργανισμό που είναι «κολοσσός», όπως και να το κάνουμε.
Πρόκειται για ένα μονοπώλιο, που η ιστορία του διατρέχει 50 χρόνια πίσω και καλό θα είναι να έχει την ευαισθησία, την ακεραιότητα να δέχεται την πραγματικότητα έτσι ακριβώς όπως είναι».

Μιλάμε για τον ΟΠΑΠ. Η καταγγελία που κάνατε σήμερα, για την ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ένα πάτημα για να προχωρήσει την υπόθεση και στην Super League;
«Υπήρχε από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, η ένδειξη ότι υπήρχε μια εκπροσώπηση μέλους του ΔΣ του ΟΠΑΠ σε μία αθλητική ανώνυμη εταιρία».

Kάτι το οποίο στο παρελθόν είχε βγάλει και τον Ολυμπιακό, εκτός κουπονιού, επί Σωκράτη Κόκκαλη.
«Ακριβώς, ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Κόκκαλης ήταν Πρόεδρος της ΠΑΕ και ταυτόχρονα ήταν και μέτοχος της εταιρίας που είχε την τεχνική υποστήριξη της διοργάνωσης του πρωταθλήματος.
Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός ήταν εκτός για πάρα πολλά χρόνια.
Και δεν είχε τεθεί θέμα από κανέναν για αυτό το πράγμα να το αμφισβητήσει.
 Σε αυτή την φάση λοιπόν, όταν έχει γίνει πλέον σαφές ότι υπάρχει αυτή η ένδειξη, ο Ολυμπιακός ενημέρωσε τον ΟΠΑΠ από τον Φεβρουάριο.
Δεν προσπάθησε να δημιουργήσει κάποιου είδους κολλήματα σε άλλα ζητήματα. Ενημέρωσε τον άμεσα ενδιαφερόμενο.
Τον οργανισμό που θα πρέπει να φροντίζει, ακόμα και αν ο ίδιος δεν έχει την κατάλληλη ενημέρωση, έτσι ώστε να αποφύγει τις όποιες νομικές επιπλοκές.
Αυτό ήταν το Φεβρουάριο. Τότε η απάντηση ήταν ακαριαία.
Μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα, μας είπαν ότι ήδη έχουμε κάνει όλους τους ελέγχους μας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένα μέλος της διοίκησης μας, ούτε μέτοχος μας δεν έχει σχέση με την ΑΕΚ.
 Ήταν κάθετη η απάντηση. Εμείς επανήλθαμε αργότερα, όταν είχαμε μάλιστα και τους αγώνες απέναντι στην ΑΕΚ στο πλαίσιο του Κυπέλλου.
 Αλλά και πάλι δεν υπήρξε καμία αντίδραση, όποτε μετά από αυτό η μόνη άλλη διέξοδος που υπήρχε ήταν να ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή».

Μας λέτε δηλαδή πως αν υπήρχε θετική ανταπόκριση από τον ΟΠΑΠ, δεν θα προχωρούσατε στην ΕΕΑ.
«Όχι αν ήταν θετική, αν έδειχνε τουλάχιστον ότι ενδιαφέρεται.
Γιατί ακόμα και αυτή η ένδειξη, έδειξε μια πραγματική διάθεση μη συνεργασίας.
Παρά το γεγονός ότι η συνεργασία μας με τον ΟΠΑΠ έχει διακοπεί εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους που όλοι γνωρίζουν, εμείς είχαμε την ευαισθησία να ενημερώσουμε, τον άμεσα ενδιαφερόμενο.
Γιατί στο κάτω κάτω ο νόμος δεν είναι για την προστασία την δικιά μας, αλλά για την προστασία των παικτών. Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω.
Τι νομικά και ηθικά βάζει ο συγκεκριμένος νόμος στην ιστορία και γιατί απαγορεύεται αυτό, γιατί υπάρχει το ασυμβίβαστο να το πούμε έτσι;
Η λογική είναι πίσω από αυτή την διάταξη, δεν είναι τόσο ηθική αλλά πραγματική. Γιατί δεν μπορεί να είσαι ταυτόχρονα διοργανωτής και να συμμετέχεις και σε ένα στοίχημα.
Η απαγόρευση αυτή είναι ρητή.
Δεν είναι ηθική. Είναι πραγματική. Είναι νομική και είναι για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, δηλαδή του ανθρώπου που θα παίξει και μπορεί να μην γνωρίζει ότι υπάρχει και στις δύο πλευρές του στοιχήματος κοινό πρόσωπο».

Η καταγγελία η δικιά σας συνοδεύτηκε με κάποια στοιχεία να υποθέσουμε;
«Τα στοιχεία που κατέθεσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι στοιχεία τα οποία γνωρίζει σχεδόν ο οποιοσδήποτε που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.
Είναι η πραγματική διαχείριση, η εκπροσώπηση του διοικητικού διευθυντή δεν ξέρω ποιος είναι ο τίτλος που έχει αλλά και της ΠΑΕ ΑΕΚ, και της μετοχικής του σχέσης με τον ΟΠΑΠ».

Για τον Ολυμπιακό τελειώνει το θέμα εδώ με την σημερινή απόφαση;
«Κοιτάχτε, για εμάς κύριο θέμα είναι η λειτουργία του ΟΠΑΠ  στην Ελλάδα. Ο ΟΠΑΠ ήταν μια εταιρία κρατική, 100%, η οποία για 50 ολόκληρα χρόνια διαμόρφωσε τον αθλητισμό στην Ελλάδα μας.
Με τις χρηματοδοτήσεις γνωρίζουμε πολύ καλά, ειδικά τα τελευταία χρόνια από το 2000 και μετά, ο ΟΠΑΠ ήταν ένα από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του Ελληνικού ποδοσφαίρου και πολλών άλλων αθλημάτων.
 Και αυτό γινόταν πάντοτε, διατηρώντας την ουδετερότητα απέναντι στις ομάδες και διατηρώντας πάντα την ενίσχυση των θεσμών του ποδοσφαίρου, όπως ήταν παλιότερα η ΕΠΑΕ, η Super League, Football League και η ΕΠΟ.
 Βλέπουμε ότι αυτό το μοντέλο αποκρίνεται τώρα τελευταία και βλέπουμε στις άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, άμα δείτε την Τουρκία, τους μονοπωλιακούς προνομιούχος του στοιχήματος, σε μια τέτοια χώρα να έχουμε πολύ μεγάλη επένδυση στον αθλητισμό.
 Και βλέπουμε στην Ελλάδα, αυτό το πράγμα τείνει να χαθεί».

Εσείς από ποιον ζητάτε να το ρυθμίσει αυτό από την στιγμή που η μετοχική σύνθεση του ΟΠΑΠ έχει αλλάξει και δεν μιλάμε ποια για κρατική παρέμβαση.
«Ασχέτως από την μετοχική σύνθεση, υπάρχει και εποπτεύουσα αρχή στην Ελλάδα, που πρέπει να εποπτεύει την λειτουργία του.
Γι αυτό και έχει την δυνατότητα η ΕΕΑ να βάλει κάποιον περιορισμό στις ομάδες που είναι στο στοίχημα.  Επίσης οι επιτροπές και οι αρχές του Υπουργείου Οικονομικών, προφανώς και εποπτεύουν τον τρόπο λειτουργίας του.
  Πρέπει να ακολουθεί και τις συνταγματικές επιταγές και νομικές επιταγές. Δεν μπορεί ένας μονοπωλιακός παίχτης να ασκεί εξουσία και να διαμορφώνει με διαφορετικό τρόπο τα αθλητικά δρώμενα».

Έχετε απευθυνθεί σε αυτές τις επιτροπές παράλληλα με την ΕΕΑ;
«Κοιτάχτε αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται με μελετημένες και σωστές κινήσεις, δεν θέλουμε να κάνουμε απροειδοποίητες ενέργειες».

Επειδή εσείς βάζετε ένα γενικότερα θέμα, της λειτουργίας του ΟΠΑΠ.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό θέμα η λειτουργία του ΟΠΑΠ και όταν λέω για εμάς εννοώ όλο το ποδόσφαιρο.
Σε όλη την Ευρώπη, έχουν γίνει ολόκληρες συζητήσεις για τον τρόπο που δρούνε οι στοιχηματικές εταιρίες στην Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα και ποιες είναι οι απολαβές του ποδοσφαίρου, του προϊόντος του οποίου αυτές οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν τεράστια οφέλη. 
Και ενώ βλέπουμε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αυτό να διαχέεται, δηλαδή τα μεγάλα κέρδη των εταιρίων να επιστρέφουν πίσω στο ποδόσφαιρο, εδώ γίνεται το ακριβώς αντίθετο.
 Δηλαδή να γιγαντώνονται τα οφέλη και να μειώνονται οι επιστροφές στο ποδόσφαιρο. Την ίδια ώρα που ο οργανισμός δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε. Από ότι φαίνεται τουλάχιστον».

Άρα δεν μιλάμε για κόντρα Ολυμπιακού – ΑΕΚ, την οποία θα ζήσουμε με ένταση και την νέα σεζόν; Γιατί επιτρέψτε μου να σας πω πως το μυαλό όλων εκεί πάει.
«Θεωρώ ότι οι κόντρες στο γήπεδο είναι κόντρες στο γήπεδο. Αν ρωτάτε την δική άποψη που έχω και μια εμπειρία και στο εξωτερικό, αυτές οι κόντρες πρέπει να είναι μεγάλες και σημαντικές μόνο μέσα στο γήπεδο. Να υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την θέσπιση θεσμών και κανόνων, που θωρακίζουν το προϊόν και θωρακίζουν το άθλημα, έτσι ώστε να έχει ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που το παρακολουθούν, αλλά να προστατεύει τα συμφέροντα και αυτών που στοιχηματίζουν».

Θα κάνετε κάτι επιπλέον με την ΠΑΕ ΑΕΚ, πέρα από την σημερινή απόφαση σαν ΠΑΕ Ολυμπιακός;
«Η σημερινή απόφαση δεν έχει να κάνει τόσο με την ΠΑΕ ΑΕΚ, όσο με τον τρόπο που την χειρίστηκε του αγώνες της συγκεκριμένης ομάδας ο ΟΠΑΠ.
 Άρα, δεν είναι στα πλαίσια της κόντρας με την Α και την Β ομάδα, αλλά στο αν ο ΟΠΑΠ έκανε σωστά την «ερμηνεία».
Όσον αφορά τις «κόντρες». Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, όπως γνωρίζετε, έφτασαν μέχρι την ΟΥΕΦΑ, ζητώντας μέχρι και την αποβολή του Ολυμπιακού. Και λέω ότι αυτές οι κόντρες είναι λίγο κουραστικές, όχι μόνο για εσάς τους νομικούς…
 Εγώ θα συμφωνήσω. Είναι κουραστικές και πραγματικά είναι άγονες.
 Γι αυτό και θέλω να επιμείνουμε στα θέματα των θεσμών και σεβασμού των αποφάσεων.
 Νομίζω ότι εάν δεν έχουμε την ικανότητα να αμφισβητούμε τους δικαστές (αστικό δικαστή, αθλητικό δικαστή κτλ), τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο πραγματικά να μιλάμε για θεσμούς, να μιλάμε για δίκαιο και να μιλάμε για νομιμότητα.

Όποτε όσο μιλάμε για θεσμούς, η υπόθεση της ακρόασης στην ΟΥΕΦΑ, από τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, έχει κλείσει για τον Ολυμπιακό;
«Δεν έχει τελειώσει γιατί δεν έχει βγει απόφαση».

Υπάρχει μια απλή ακρόαση των άλλων πλευρών;
«Ναι αυτό ήταν το αίτημα, αλλά όπως σας είπαμε ακολουθούμε τους θεσμούς αλλά δεν μπορώ να προδικάσω τι θα αποφασίσουν. Μπορεί να αποφασίσουν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που σας λέω, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς»

Δεν υπάρχουν σχόλια: