moving image by marquee html code
Η ερυθρολευκη ενημερωση σας αλλαξε διαδυκτιακη τοποθεσια. Καθημερινη ερυθρολευκη ενημερωση στο νεο και συγχρονο www.piraeusplanet.gr

Προσφατες δημοσιευσεις

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Η εφ ολης της υλης συνεντευξη του Γιάννη Σφαιρόπουλου

Η εφ ολης της υλης συνεντευξη του Γιάννη Σφαιρόπουλου


Ο κόουτς Γιάννης Σφαιρόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο RedPlanet.gr, μιλώντας για τη νίκη-πρόκριση στα προημιτελικά της Euroleague επί της Εφές. Αναφέρθηκε στην άμυνα με αλλαγές, στάθηκε στα ριμπάουντ, απάντησε για το αν ταιριάζουν να παίξουν ταυτόχρονα στο παρκέ οι Σπανούλης-Σλούκας και επεσήμανε πως οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές.

 Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στο θετικό αποτέλεσμα επί του τουρκικού συλλόγου, εκθείασε τους παίκτες του τους οποίους εμπιστεύεται απόλυτα όπως τόνισε, επισημαίνοντας πως εκείνοι είναι οι πρωταγωνιστές και όχι εκείνος.
Παράλληλα, απάντησε στο θέμα της άμυνας με τις αλλαγές, για το πρόβλημα που είχαν οι Πειραιώτες στα ριμπάουντ, για το αν μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα μαζί στο παρκέ οι Σπανούλης-Σλούκας, αναφέρθηκε και στην καλή εμφάνιση του Παπαπέτρου και δήλωσε πως η ΟΜΑΔΑ είναι πάνω απ' όλους και όλα.


-Κόουτς σημειώσατε με τον Ολυμπιακό μία μεγάλη και σημαντική νίκη επί της Εφές, τι είναι αυτό που κρατάτε από το παιχνίδι;

"Εγώ αυτό που κρατάω από τη νίκη επί της Εφές είναι την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν όλοι οι παίκτες μου. Το μεγαλείο ψυχής που επέδειξαν, το πάθος τους, η αυταπάρνηση τους, η θέληση τους να παλέψουν μέχρι τέλους και να κερδίσουν το ματς.
 Στη τελευταία περίοδο είχαμε ένα εξαιρετικό επιθετικό κρεσέντο και βάλαμε μεγάλα σουτ, σημειώνοντας 33 πόντους. Νικήσαμε σαν σύνολο, κερδίσαμε και τα προβλήματα μας, καθώς είχαμε σημαντικές απουσίες. Όπως έχω πει εμπιστεύομαι όλους τους παίκτες μας και ποντάρω σε όλους τους αθλητές μου. Όλοι οι παίκτες έδωσαν και τη ψυχή τους.

Η νίκη ανήκει στους παίκτες και θέλω να τους δώσω συγχαρητήρια. Έδειξαν χαρακτήρα, πάλεψαν, έβγαλαν ενέργεια και δεν τα παράτησαν ποτέ παρά τις δυσκολίες. 
Για 10η σερί σεζόν ο Ολυμπιακός είναι στα προημιτελικά της Euroleague και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για την ομάδα μας. Δείχνει τη συνέπεια και τη παράδοση που έχουμε στη διοργάνωση. Είναι κάτι που το έχουμε καταφέρει μόνο εμείς και η Μπαρτσελόνα".

-Ο Ολυμπιακός παίζει συχνά με αλλαγές στην άμυνα, το είδαμε και στο ματς με την Εφές. Είναι κάτι που βρίσκεται στην φιλοσοφία σας; Θεωρείται πως είναι ο ιδανικός τρόπος για να αμύνεται μια ομάδα;

"Παίξαμε με αλλαγές στην άμυνα τόσο στο πρώτο ημίχρονο, όσο και στο τελευταίο δεκάλεπτο. Καμία άμυνα δεν είναι τέλεια, καμία άμυνα δεν μπορεί να κρατήσει στο μηδέν τον αντίπαλο. Η ουσία είναι να παίξεις μια καλή άμυνα, αναλόγως τον αντίπαλο που έχεις να κοντράρεις, που θα τον περιορίσει και θα τον δυσκολέψει. Και παίζουμε καλή και σκληρή άμυνα. 
Αν εξαιρέσουμε το τρίτο δεκάλεπτο που δεχτήκαμε 22 πόντους, στις υπόλοιπες τρεις περιόδους τα πήγαμε ικανοποιητικά. Η άμυνα με αλλαγές είναι στο πλάνο μας, είναι στη φιλοσοφία μας, όπως και τα χετζ-άουτ των ψηλών μας.
 Δουλεύουμε πάνω σε αυτά τα κομμάτια και μπορούμε να αποδώσουμε ακόμη καλύτερα. Συνεχώς βελτιωνόμαστε. Με τον καιρό θα βάλουμε και άλλα στοιχεία στην άμυνα μας. Όπως είπα προσαρμοζόμαστε με τον αντίπαλο που έχουμε να κοντράρουμε. Θεωρώ ότι κάνουμε καλή προετοιμασία και θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου".

-Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στο κομμάτι των ριμπάουντ στα τελευταία παιχνίδια του, με τους αντιπάλους συνεχώς να του παίρνουν επιθετικά ριμπάουντ. Αυτή την φορά όμως κυριαρχήσατε στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ήταν σύμπτωση, συγκυρία ή υπήρχε πρόβλημα;

"Δεν ήταν θέμα συγκυρίας το γεγονός πως χάσαμε την μάχη στα ριμπάουντ στα προηγούμενα παιχνίδια. Σίγουρα μας λείπει και ο πολύτιμος Πέτγουεί στο συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά το θέμα ήταν πως δεν λειτουργούσαμε εμείς καλά σαν ομάδα στον συγκεκριμένο τομέα και για αυτόν τον λόγο είχαμε πρόβλημα χάνοντας τα ριμπάουντ. 
Ήταν κάτι που το δουλέψαμε περισσότερο στις προπονήσεις μας. Το θέμα των ριμπάουντ είναι ένα κομμάτι το οποίο το διδάσκουμε στους παίκτες μας στην προπόνηση και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι σημαντικό να ασφαλίζεις τα ριμπάουντ στην άμυνα, αλλά και να τα παίρνεις στην επίθεση. Θεωρώ ότι στα προηγούμενα ματς τα κορμιά των παικτών μας δεν έπαιρναν σωστές τοποθετήσεις μέσα στη ρακέτα, ενώ κάποιες φορές από την υπερπροσπάθεια χάναμε και την συγκέντρωση μας στον συγκεκριμένο τομέα. 
Δεν είναι θέμα ενός παίκτη ή μιας θέσης το ριμπάουντ. Όλη η ομάδα θα πρέπει να βοηθάει στο συγκεκριμένο κομμάτι. Με την Εφές ήμασταν συγκεντρωμένοι στα ριμπάουντ, κάναμε αυτά που έπρεπε και για αυτό πήραμε την μάχη στα ριμπάουντ (42-35), κρατώντας την Εφές σε χαμηλό αριθμό στα επιθετικά της (6) ριμπάουντ".

-Με τόσες απουσίες, πόσο δύσκολο είναι το να δουλεύει και να προετοιμάζει μια ομάδα ένας προπονητής;

"Οι απουσίες είναι πρόβλημα, αλλά δεν ψάχνω δικαιολογίες εκεί. Έχουμε ένα γεμάτο ρόστερ, πολλούς παίκτες και όπως είπα εμπιστεύομαι απόλυτα όλους τους αθλητές μου. Σίγουρα εξαιτίας των τραυματισμών διαφοροποιούνται οι ρόλοι σε κάποιους παίκτες, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι ισορροπίες μας, αλλά δουλεύουμε σκληρά και παλεύουμε ώστε να τα καταφέρουμε ακόμη και έτσι.
 Με ικανοποιεί το γεγονός πως όλα τα παιδιά έχουν καταλάβει πως έχουν συμμετοχή στη προσπάθεια. Όλοι οι μπασκετμπολίστες μου είναι χρήσιμοι και μπορούν να βοηθήσουν. 
Οι Σπανούλης, Σλούκας και Πέτγουεϊ είναι σημαντικοί παίκτες για εμάς, αλλά οι υπόλοιποι έκαναν κατάθεσης ψυχής, παίζοντας και για εκείνους, καλύπτοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απουσίες τους. Σπανούλης και Σλούκας είναι εξαιρετικοί δημιουργοί αλλά είδατε τον Λοτζέσκι να δίνει 6 ασίστ και τον Μάντζαρη 7. 
Ο Πέτγουεϊ έλλειπε και ο Πρίντεζης βοήθησε πάρα πολύ στα ριμπάουντ, παίρνοντας 12. Οι τραυματισμοί μας συσπείρωσαν και είμαστε ενωμένοι, μια "γροθιά". Και έτσι προχωράμε. Οι παίκτες έχουν καταλάβει πως όλοι μαζί, ενωμένοι, θα φέρουμε τις νίκες και τα αποτελέσματα που θέλουμε".


 
-Ο κόσμος, κάθε φορά που μπαίνετε στο παρκέ, σας χειροκροτεί και σας επευφημεί. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό κοινό, αλλά έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Το αντιλαμβάνεστε σαν μια ηθική ικανοποίηση;

"Ευχαριστώ τον κόσμο για την στήριξη του προς το πρόσωπο μου, με χαροποιεί αυτό, αλλά εγώ αυτό που θέλω να τονίσω στους φιλάθλους μας, αλλά και σε όλους, είναι πως οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές και όχι εγώ.
 Εκείνοι παίζουν και αγωνίζονται, εκείνοι είναι που κάνουν την διαφορά. Και θέλω να τονίσω πως έχω εμπιστοσύνη σε όλους τους παίκτες μου. Αν δεν τους είχα εμπιστοσύνη, δεν θα τους υπολόγιζα. Και όπως είναι φανερό ποντάρω σε όλους. Ο καθένας έχει τις ευκαιρίες του, την στιγμή του, τον ρόλο του. Ο κόσμος στη κερκίδα ήταν συγκλονιστικός, μας στήριξε στα δύσκολα, μας χειροκρότησε και μας έδωσε τεράστια ώθηση όταν την χρειαζόμασταν. Τους ευχαριστούμε".

-Ο Κώστας Σλούκας μπορεί να ταιριάξει ταυτόχρονα στο παρκέ με τον Βασίλη Σπανούλη; Συμφωνείτε στο ότι θα έπρεπε να παίζει περισσότερο;

"Μα ήδη χρησιμοποιώ ταυτόχρονα στο παρκέ τον Σπανούλη με τον Σλούκα. Δεν είναι κάτι που δεν το κάνω. Σαφώς και μπορούν να παίξουν μαζί και για αυτό τους έχω χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα στο παρκέ σε αρκετά ματς. Σαν ομάδα έχουμε το πλάνο μας, έχουμε τους ρόλους μας και αυτό που εγώ έχω στο μυαλό μου πάντα σαν προπονητής είναι το καλό της ομάδας.
 Να παίζουν εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα ώστε να φτάσει στη νίκη. Το καλό της ομάδας είναι πάνω απ' όλα, πάνω απ' όλους. Τώρα, αν παίξει κάποιος μια φορά 25 λεπτά και μετά 5 λεπτά, για παράδειγμα, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα, ανάλογα τις ανάγκες που έχει ο Ολυμπιακός ώστε να κερδίσει. 
Δεν κοιτάζω πόσα λεπτά παίζει ο καθένας και ούτε λειτουργώ με το ρολόι. Η ομάδα είναι πάνω απ' όλους, όπως και το συμφέρον της. 
Δεν είμαι εδώ για να κάνω τα... χατίρια των παικτών, αλλά για να κερδίζει η ομάδα και ο Ολυμπιακός. Η ομάδα είναι πάνω απ' όλους και όλα. 
Και χαίρομαι που αυτή την φιλοσοφία την έχουν και όλοι οι παίκτες μου. Ο Σλούκας είναι ένας πολύ καλός παίκτης και ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς, ο οποίος και έχει τον ρόλο του στο ρόστερ μας. Τον εμπιστεύομαι, όπως και εμπιστεύομαι όλους τους παίκτες μας".

-Έχετε το πλάνο σας και την φιλοσοφία σας, αλλά στη "ζυγαριά" την ώρα του αγώνα ποιο είναι αυτό που υπερισχύει; Η τακτική ή το ένστικτο των παικτών;

"Όχι το ένστικτο, αλλά η προσωπικότητα των παικτών. Είναι σημαντική η τακτική, αλλά είναι σημαντικό να έχεις και παίκτες με προσωπικότητα. Και στον Ολυμπιακό έχουμε παίκτες με προσωπικότητα".


 
Παίζει σημαντικό ρόλο σε μία ομάδα το να έχει καλό κλίμα στα αποδυτήρια;

"Φυσικά! Όντως έχομε εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια και γενικότερα στην ομάδα. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Έχουμε αθλητές με καλούς χαρακτήρες και με σωστή νοοτροπία. 
Οι παίκτες έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, είναι φίλοι και κάνουν παρέα μαζί. Είναι πειθαρχημένοι, προσηλωμένοι στις υποχρεώσεις τους με τον Ολυμπιακό και βάζουν το "εμείς" πάνω από το "εγώ", έχοντας την ομάδα πάνω απ' όλα και όλους.
 Χαίρομαι που συνεργάζομαι μαζί τους. Είμαστε ενωμένοι σαν ομάδα και ειδικά τα προβλήματα με τους τραυματισμούς το τελευταίο διάστημα μας συσπείρωσαν ακόμη περισσότερο".

Δεν είναι απλά ότι δώσατε ευκαιρία στον Παπαπέτρου να παίξει με την Εφές, αλλά τον εμπιστευθήκατε και σε ένα κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης. Είχατε την αίσθηση πως μπορεί να τα καταφέρει;

"Εμπιστεύτηκα τον Παπαπέτρου στη τελευταία περίοδο γιατί πιστεύω σε εκείνον, όπως και σε όλους τους παίκτες μου. 
Τον χρησιμοποίησα γιατί πίστεψα πως θα μας βοηθήσει. Του έχω εμπιστοσύνη, όπως σε όλους τους παίκτες μας. Ξέρω πως ο καθένας είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή ώστε να βοηθήσει. 
Πέρασε δύσκολα, αντιμετώπισε έναν σοβαρό τραυματισμό και σε πρώτη φάση χρειαζόταν να τον αντιμετωπίσει σωστά από ψυχολογικής πλευράς . 
Όταν επιστρέφεις από τραυματισμό, θέλεις χρόνο ώστε να βρεις ρυθμό και τα πατήματα σου. Είναι νέο παιδί ακόμη, όπως και ο Αγραβάνης, ο Καββαδάς, ο Χριστοδούλου και ο Κατσίβελης, οι οποίοι με σωστή και σκληρή δουλειά μπορούν να φτάσουν ψηλά".

 

Οι Σπανούλης, Σλούκας, Πέτγουεϊ και Τσαϊρέλης, είναι τραυματίες. Πότε υπολογίζετε ότι θα επιστρέψουν; Θα προλάβουν το ματς στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ;

"Δεν μπορούμε να πούμε κάτι νεότερο για τους τραυματίες, διότι πολύ απλά είναι κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες, μέσα στις επόμενες προπονήσεις, μέσα στις επόμενες συζητήσεις που θα κάνουμε σαν ομάδα. Υπάρχει βελτίωση, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα επιστρέψουν.
 Οι παίκτες θα δοκιμάσουν μέσα στις επόμενες προπονήσεις και από εκεί θα βγάλουμε συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι πως δεν θα ριψοκινδυνέψουμε την υγεία κανενός παίκτη. 
Ο κάθε αθλητής θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση όταν θα είναι 100% υγιής και έτοιμος, έχοντας αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό του. Βρίσκονται πάντως στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: